Inkoopcollectief voor zonneboilers

Naast de welbekende zonnepanelen zijn er ook zonneboilers. De energiebron van beide technieken is zoals de naam laat zien de zon, maar het resultaat en de verdere werking is zeer verschillend. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze stroom wordt gebruikt in huis, of teruggeleverd aan het net. Met iedere opgewekte eenheid (kilowattuur) bespaart u op uw stroomrekening. Uiteraard kunt u meer lezen over de mogelijkheden van zonnepanelen.

Een zonneboiler, ook wel genaamd zonnecollector, gebruikt de zon om een vloeistof op te warmen. Deze warmte wordt vervolgens ovegedragen naar water in een groot vat. Van hieruit wordt geput wanneer u thuis warm water gebruikt. Het is ook mogelijk om de zonneboiler aan te sluiten op de bestaande CV installatie. In beide gevallen bespaart u met de zonneboiler aardgas, waardoor uw energierekening daalt.

Hoe werkt het?

Er zijn twee soorten zonneboilers: vlakplaat en vacuümbuizen. Beide variant werkt technisch op een verschillende wijze, maar leidt tot hetzelfde eindresultaat: warm water.

Een vacuümsysteem is efficienter op een plat dak en bij een niet-optimale oriëntatie, doordat het zonlicht dan nog steeds de buizen kan verwarmen. Ook levert een vacuüm meer warm water op bij een lage zonstand, dus buiten de zomer.

Zowel een vlakplaatsysteem als vacuümsysteem kan op een schuin of plat dak geplaatst worden.

Wat levert het op?

De jaarlijkse besparing van een zonneboiler hangt onder meer af van het gekozen type, de opwekcapaciteit en het huis-specifieke verbruikspatroon. Ruwweg kan gesteld worden dat een zonneboiler gemiddeld €300 per jaar bespaart door lager aardgas verbruik. Dit varieert tussen de €100 en €600 voor particulieren woningen.

Naast het duidelijk financiële voordeel is er ook een praktisch punt: doordat de CV voorverwarmd water krijgt aangeleverd kan deze meer warm water doorgeven aan de douche. Dit zult u zeker merken indien er twee tappunten tegelijkertijd in gebruik zijn, of u in het bezit van een regendouche.

Wat kost het?

Afhankelijk van uw thuissituatie, daktype en verdere wensen, ligt de aanschafprijs tussen de €3.200 en €5.000. Hier gaat de ISDE subsidie van de Rijksoverheid nog af. Netto betaalt u all-in daarom tussen de €2.600 en €4.200.

Is een zonneboiler geschikt voor iedereen?

Nee, in de praktijk zijn enkele situaties ongeschikt:

  • U dient de beschikking te hebben over een eigen dak. Heeft u een appartement binnen een Vereniging van Eigenaren, dan dient u eerst toestemming te vragen. Ook dient u fysiek zeer dichtbij het dak te wonen.
  • Uw dak dient voldoende ruimte hebben van ruwweg 4 m2.
  • Indien uw centrale verwarming installatie niet beschikt over het Gaskeur NZ, waarmee het geschikt is voor naverwarming zonneboiler.
  • Bij een monumentaal pand of beschermd aangezicht.

Bron: Milieucentraal

Wist je dat..

  1. Je subsidie kunt ontvangen als je een zonneboiler koopt. Deze subsidie bedraagt gemiddeld zo’n 650 euro.
  2. De optimale opbrengst hebt bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten. In een hoek van 20 tot 60 graden.
  3. Voor het plaatsen van een zonneboiler je geen vergunning nodig hebt (behalve als je beschermd stads of dorpsgezicht bent).
  4. Een zonnecollector bestaat uit twee dingen: de zonnecollector en het vat.
  5. De gemiddelde opbrengst van een zonneboiler tussen de 100 tot 300 m3 gas per jaar ligt.